dec 07

Huisartsen van Nederland persbericht

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Huisartsen van Nederland en Klinik Healthcare Solutions starten samenwerking in een nieuw innovatief huisartstechnologiepartnerschap

Huisartsen van Nederland (HvNL) en Klinik Healthcare Solutions zijn per 20 november 2020 een officiële samenwerking aangegaan. Met deze samenwerking zal een reeks oplossingen worden geboden die de druk op huisartsen doet afnemen en de oplopende tekorten aan huisartsen sterk terugdringt.

Op dit moment is er in sommige regio’s een zeer groot tekort aan huisartsen. Onderzoek wijst uit dat dit huisartsentekort in de minder dichtbevolkte gebieden van Nederland, zoals Zeeland, nog verder zal oplopen tot 12% in 2023 en tot bijna 25% in 2028, terwijl de vraag naar zorg en de navenante zorgkosten met 3,9% zullen stijgen.

HvNL CEO en founder Charlotte van Sassen – zelf praktiserend huisarts, docent en promovenda aan de huisartsopleiding van het Erasmus MC- werkt samen met de Nederlandse zorgondernemer en founder Paul Witteman om HvNL verder te ontwikkelen. “Het bieden van meer geïntegreerde zorg is een reëel probleem in Nederland, waar minder dan vier op de tien huisartsen actief samenwerken om zorg te verlenen. We weten ook dat meer dan de helft (54%) van de Nederlandse huisartsen geen gebruik maakt van digitale gezondheidstoepassingen.” aldus Charlotte.

HvNL bestaat uit de stichting “Artshuis”, dat ernaar streeft om huisartsenpraktijken die geen opvolging kunnen vinden aan te laten sluiten bij HvNL en de eerstelijnszorg geleidelijk te centraliseren binnen regionale gezondheidscentra. Hierdoor kan er op een efficiënte wijze een breed scala aan diensten worden aangeboden en tevens worden bijgedragen aan het oplossen van de eerstelijns zorgpersoneelstekorten. Ook de noodzaak tot doorverwijzing van patiënten naar ziekenhuizen zal door deze centralisatie sterk afnemen.

HvNL omvat ook “Hulparts BV”, waar zelfstandige  huisartsenpraktijken gebruik van kunnen maken. Hulparts levert niet alleen modules voor facilitaire diensten, zoals onder andere het verzorgen van administratie, leveren van personeelsdiensten, IT-ondersteuning, huisvesting en centrale inkoop, maar biedt ook de mogelijkheid om aan te sluiten bij het centrale triagecentrum, waar gekwalificeerd zorgpersoneel van HvNL patiënten naar de beste vorm van zorg begeleidt. Hulparts BV maakt hiervoor gebruik van de Klinik-triagetechnologie op basis van artificial intelligence (AI) om patiënten veilig en efficiënt 24/7 van de juiste zorg te voorzien. Hierdoor wordt de zelfstandige huisarts aanzienlijk ontlast en blijft er meer tijd voor directe patiëntenzorg over.

HvNL heeft bewust gekozen voor het gebruik van de Klinik triagetechnologie. In tegenstelling tot veel andere (in ontwikkeling zijnde) triage softwareprogramma’s welke gebruik maken van standaard vragenlijsten, werkt Klinik al vele jaren met klinisch bewezen algoritmen op basis van AI. Deze integreren naadloos in bestaande zorgprocessen en ondersteunen daarmee een efficiënte doorverwijzing van patiënten en samenwerking tussen zorgprofessionals.  De uniciteit van deze toepassing resulteert in een sterke afname van de werkdruk op huisartsen, een afname van het aantal consulten en zorgvragen dat bij de huisarts terecht komt, alsmede een ondersteuning in het diagnostisch proces en een sterk verbeterde herverdeling van werkzaamheden tussen de huisarts en het (gespecialiseerde) zorgpersoneel van de praktijk. Daarnaast realiseert het een vermindering van zowel klinische als niet-klinische kosten, ontstaat er een betere afstemming tussen vraag en aanbod en een geoptimaliseerd gebruik van zowel tijd als middelen.

Het is dé bewezen online-oplossing voor triage en patiëntstroombeheer die al door meer dan 50% van de bevolking in het thuisland Finland wordt gebruikt en meer dan 1 miljoen patiënten en meer dan 100 praktijken in Engeland bedient. Deze triage technologie in combinatie met het triagecentrum biedt voor patiënten en personeel aanzienlijk meer flexibiliteit en efficiëntie van de bedrijfsprocessen, waardoor praktijken het aantal ingeschreven patiënten met bijna 50% kunnen laten groeien zonder in te boeten op de kwaliteit van zorg, terwijl de zorgkosten volgens Fins onderzoek door de AI-gestuurde triagetechnologie met 14% verminderen.

Klinik CEO Petteri Hirvonen MD deelt zijn enthousiasme over de samenwerking. “De huisartsen van Europa staan in de frontlinie van de vraag naar zorg die exponentieel groeit. Door ons partnerschap met HvNL kunnen we een digitale gezondheidsoplossing bieden die eerstelijnszorgprofessionals een toolkit biedt die ze nodig hebben om duurzame zorg van hoge kwaliteit te garanderen”, aldus Petteri.

De komende maanden zal in een aantal praktijken in Nederland de software worden geïmplementeerd en getest voordat het op de bredere Nederlandse markt wordt geïntroduceerd.

Media contact

Charlotte van Sassen namens HvNL 06 28558239  c.vansassen@huisartsenvannederland.nl,

Paul Witteman namens HvNL 06 30944449 p.witteman@inocare.nl

HvNLRob Benson, Elemental namens Klinik UK

07815098560 robert.b@weareelemental.uk

Over Klinik Healthcare Solutions

Klinik Healthcare Solutions is een technologiebedrijf in de gezondheidszorg dat medisch begeleide oplossingen levert voor intelligent beheer van patiëntenstromen voor eerstelijnszorgverleners, waardoor zorgprofessionals zich kunnen concentreren op patiëntenzorg. De technologie van Klinik heeft klinisch bewezen algoritmen die naadloos integreren in bestaande zorgprocessen. Het kan het primaire gezondheidsprobleem identificeren, de urgentie ervan erkennen en de patiënt op een tijdige, kosteneffectieve manier naar het juiste zorgpunt leiden. Het biedt ook belangrijke achtergrondinformatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, zodat ze zo snel mogelijk met een medische behandeling kunnen beginnen.

Over Huisartsen van Nederland

Bij Huisartsen van Nederland werken we aan slimme oplossingen waarmee iedereen in Nederland, in tijden van toenemende zorgvraag en afnemende huisartsencapaciteit, verzekerd blijft van goede huisartsenzorg. HvNL’s  “Stichting Artshuis” is een formule van huisartspraktijken waar de patiëntencapaciteit met 50% kan toenemen,  terwijl er meer tijd komt voor de patiënt en de kwaliteit van zorg omhoog gaat. Dat kan door gebruik te maken van een efficiëntere taakverdeling van het zorgpersoneel in de huisartsenpraktijk, gecentraliseerde bedrijfsvoering en door gebruik te maken van digitale innovatie met behulp van triage software op basis van AI in combinatie met een centraal triagecentrum. Daarnaast bieden we onder de naam “Hulparts BV” alle (facility)diensten als losse modules, waaronder de triage software met het triage centrum, voor zelfstandige huisartsenpraktijken. De software is veilig en slim, te koppelen aan het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) en is zelflerend en tijdbesparend. Patienten worden sneller en efficiënter geholpen door de juiste zorgverlener. Artsen en ander zorgpersoneel hebben meer tijd voor de patiënt, waardoor zij minder werkdruk ervaren en de kwaliteit van de zorg omhoog gaat.